El recull d'en Salvador

Història de la Sardana. Els orígens. Se'n sap molt poc del començament de la sardana.

Sembla ser que els seus orígens es podrien remontar al començament de la humanitat quan es ballaven danses en forma de rotllana formant part de ritus ancestrals, seguint el gir dels astres i les hores.

Aquesta explicació la podríem trobar en l'estructura de la sardana curta, que tirava a 24 compassos (com les hores del dia). El refilet del flabiol seria el cant del gall que indica el començament del dia i els curts -sempre eren 8- més tranquils i pausats, correspondrien a les primeres hores del dia. Els llargs, ja a ple dia, s'anirien animant fins assolir el màxim d'animació en el salt.

 

segueix

Una altra versió és que la sardana procedeix d'unes danses força semblants que es ballaven a l'antiga Grècia i que els seus habitants la portaren a l'Empordà a través de la colònia que tenien a Empúries.

El que sí es veritat és que la comarca empordanesa és el bressol de la sardana. Va néixer allí i des de l'Empordà s'escampà per tot Catalunya.

III Trobada de colles veteranes
Programa. La Festa de Sant Feliu de Narcís Paulis, Imma de Rossend Palmada, Petons de matinada de Enric Ortí, L'espill de l'agulla, de Josep M. Tarridas, Roca Ventosa de Jaume Bonaterral, i Sempre a cent de Carles Rovira.
Cobla. Marinada.
Dia i lloc. Diumenge 2 d'abril de 2006 a les 18h a la Plaça Nova.
Colles veteranes. En aquesta trobada hi han participat; Alella, Ateneu Catalònia de l'Hospitalet, Guineu de Barcelona, Mar Blava de Barcelona i la Estiuenca de Barcelona. A totes elles els agraïm la seva col·laboració.
© agrupació Sardanista i Cultural de Cabrera de Mar